Обявената грипна ваканция няма да попречи на оформянето на срочните оценки на учениците.

...
Обявената грипна ваканция няма да попречи на оформянето на срочните оценки на учениците.
Коментари Харесай

Ще попречи ли грипната ваканция за оформяне на срочните оценки на учениците?

Обявената  грипна почивка  няма да попречи на оформянето на  срочните оценки на учениците . Това става въз основа на бележките от настоящите изпитвания по време на периода и оформянето в последната седмица е огромно изключение. Освен това би трябвало да се имат поради компетентностите на ученика, а не механично да се пише  средноаритметична  оценка, изясни началникът на районното ръководство на образованието София-град Ваня Кастрева. Грипната почивка не се отнася за детските градини. Те няма да бъдат затваряни, само че ще се ускори контролът, по този начин, че да не се позволяват заболели деца.
 

На учениците от първи до трети клас не се пишат срочни оценки, за останалите е нужно да имат  най-малък брой настоящи изпитвания , регламентиран според от седмичния брой часове, в които се учи съответният предмет, изясни началникът на районното ръководство на образованието София-град Ваня Кастрева. По думите ѝ, оформянето на срочната оценка в последната седмица е огромно изключение.
 
„ Срочната оценка се образува от една образователна седмица преди приключването на образователния период и не по-късно от два образователни дни. Има образователни предмети, които се учат, да вземем за пример, при започване на образователната седмица и за тях съвсем няма опция това да не се е случило до момента “, сподели Кастрева.
 
Предвидено е решение и за случаите, в които  ученикът не е съумял да събере този най-малък брой изпитвания  по време на периода заради здравословни аргументи, разясни още Ваня Кастрева:
 
„ С решение на Педагогическия съвет срокът за установяване на неговата срочна оценка може да се удължи с не повече от един месец “.

Учителите следва да регистрират компетентностите на ученика и не да се ползва средноаритметичното количествено оценяване.
 
На въпрос дали е разрешено ученикът да се яви в учебното заведение по време на  грипната почивка , с цел да бъде изпитан самостоятелно, Ваня Кастрева отговори:
 
„ Това е въпрос, който учебното заведение, като политика, и учителят, като своя лична преценка, може да вземе. Просто би трябвало да е ясно по кое време ще се организира Педагогическият съвет за привършване на първия образователен период и в случай че има някакви изключения, в границите на своите пълномощия съветът да вземе решение “.
 
Грипната почивка не се отнася за детските градини. Те няма да бъдат затваряни, само че ще се ускори контролът, тъй че да не се позволяват заболели деца./ Дарик

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР